Teraz jest 17 lip 2018, o 08:53

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


1. Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać podając model, rocznik i silnik używając nawiasów.
Przykład: [V40 T4 99r] montaż MBC



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 18:27 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2017, o 01:45
Posty: 239
Pochwały: 1
Model: V40
Silnik: 1.9 T4 B4194T
moc: 200KM / 147kW
Rocznik: 1997
wiek: 20
Skąd jesteś?: Lublin
imię: Andrzej
Cześć,
W moim Volvo (chyba odkąd wyjechało z salonu) jest podłączone radio Blaupunkt New York RDM127. Pewny na 100% nie jestem, że siedzi tam od zawsze, ale radio to było produkowane właśnie jakoś w 1997r, jak i moje Volvo plus mam półeczkę pod kolor, nawet lekko zużyta, pod radiem - stad wnioskuje ze radio siedzi od nowości xd
W każdym razie, do rzeczy. To radio raczej nie podaje zasilania do wzmacniacza przez kabel antenowy (pisze „raczej” bo po odłączeniu zasilania anteny pod lampka lekko pogorszył się sygnał). Ostatnio podłączyłem fabryczne HU-655. Wszystko fajnie, ale tnie wysokie tony na FM. Na CD wszystko gra aż miło, a na FM tnie. Myslalem ze to wada radia (bo na Blaupunkcie przez ponad rok mojej jazdy tym samochodem tego nie stwierdziłem, a wystarczył jeden dzień z HU-655 żeby to zauważyć), więc pożyczyłem SC-805. I co? To samo. Stan uszczelki anteny - sparciała. Stan pod lampka - idealny. Zastanawiam się czy przez to niefabryczne radio mógł przestać poprawnie działać wzmacniacz? Jak najlepiej wszystko sprawdzić i dojść do usterki? Plus ewentualnie jaka antenę (jaki wtyk, ile kabli, jaki producent, skąd...) kupić? Przejrzałem forum, ale wszystko mówi głównie o uszczelkach lub rekinach :D z góry dzięki ;p


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 00:42 
Offline
Volvo Fan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2017, o 02:36
Posty: 1648
Pochwały: 11
Model: S40
Silnik: 2.0T
moc: 160km
Rocznik: 99
wiek: 22
Skąd jesteś?: Boleszkowice
imię: Piotr
Gdyby to zależało od samej anteny, to na poszczególnych stacjach miałbyś różne efekty, a głośniki jak ? Też oryginały ?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 09:31 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2017, o 01:45
Posty: 239
Pochwały: 1
Model: V40
Silnik: 1.9 T4 B4194T
moc: 200KM / 147kW
Rocznik: 1997
wiek: 20
Skąd jesteś?: Lublin
imię: Andrzej
Głośniki oryginalne, przednie woofery zmienione na poliftowe

Dodam ze na transmiterze ROIDMI 3S tak samo tnie tony - szumów brak, jakość bardzo dobra ale raz na jakiś czas da się słyszeć znaczny spadek trebli...

Oczywiście zakładam ze mam wzmacniacz, ale mogę się mylić - po czym poznać, czy takowy występuje w mojej antenie?

EDIT: pokazali mi na V40,pl ten schemat Obrazek
Wynika z niego ze faktycznie mogę nie mieć, bo moja antena wyglada jak ta po prawej.
To teraz zagwozdka - czemu wzmacniacz dokładany za radiem pogarszał znacząco sygnał?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 17:54 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2017, o 12:28
Posty: 6
Model: v50
Silnik: 2,0
moc: 136
Rocznik: 2006
wiek: 0
Skąd jesteś?: ZielonaGora
imię: wchpikus
Fm jest obcinany do 15kHz i zawsze bedzie gorzej niz cd.
Cd ma pasmo od 20Hz do 20kHz, fm od 60Hz do 15kHz..dobre radio.
Wiec nie licz na jakosc cd:)

Sent from my SM-A510F using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 20:54 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2017, o 01:45
Posty: 239
Pochwały: 1
Model: V40
Silnik: 1.9 T4 B4194T
moc: 200KM / 147kW
Rocznik: 1997
wiek: 20
Skąd jesteś?: Lublin
imię: Andrzej
Nie no, wiem, ze zawsze będzie gorsza jakość, ale porównuje to do mojego Blaupunkta, na którym nie słyszałem tego odcinania (tony wysokie ustawione chyba na 2 w skali do 5). W obydwu oryginalnych radiach Volvo tony wysokie były ustawione na próbę od zera do maksa i za każdym razem słyszałem odcięcie raz na jakis czas


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 22:06 
Offline
Volvo Fan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 mar 2016, o 22:41
Posty: 3544
Lokalizacja: Siechnice
Pochwały: 12
Model: V40
Silnik: B4184S
moc: 115
Rocznik: 1998
wiek: 31
Skąd jesteś?: Wroclaw
imię: Robert
Wszystko jest ok. Ja mam Kenwooda.Na Mp3 i CD wyrywa głośniki a po przełączeniu na radio, jest słabiej.
Raczej to wina strat wysyłania sygnału drogą radiową niż anteny.

_________________
Obrazek

Moje Wozidełko


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2018, o 11:53 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2017, o 01:45
Posty: 239
Pochwały: 1
Model: V40
Silnik: 1.9 T4 B4194T
moc: 200KM / 147kW
Rocznik: 1997
wiek: 20
Skąd jesteś?: Lublin
imię: Andrzej
Ja wiem, ze będzie gorzej, ze będą mniej wyraźne. Ale one po prostu latają, raz mocniej, raz słabiej. Na blaupunkcie tego nie słyszę a na dwóch oryginalnych radiach tak.
Doszedłem do tego, ze na 99% nie mam wzmacniacza w antenie - może ma ktoś z Was jakiś namiar na oryginał / dobry zamiennik?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2018, o 20:29 
Offline
Volvo Fan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 mar 2016, o 22:41
Posty: 3544
Lokalizacja: Siechnice
Pochwały: 12
Model: V40
Silnik: B4184S
moc: 115
Rocznik: 1998
wiek: 31
Skąd jesteś?: Wroclaw
imię: Robert
Zamienniki z tego co wiem nie mają wzmacniacza. na używki trzeba uważać, bo często mają urwane śruby w podstawie i nie bardzo jest z tym co zrobić.W tamtym roku widziałem ORI podstawy za 150 zł.

_________________
Obrazek

Moje Wozidełko


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 kwi 2018, o 23:09 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2017, o 12:28
Posty: 6
Model: v50
Silnik: 2,0
moc: 136
Rocznik: 2006
wiek: 0
Skąd jesteś?: ZielonaGora
imię: wchpikus
Wzmacniacz raczej nie obcina toru audio, szczególnie że tam nie leci audio w takim znaczeniu jak myslisz.
Jeśli mówisz że plywa..obstawiam niestabilność generatora w torze fm w nadajniku lub radiu.
Inne stacje działają ok?


Sent from my SM-A510F using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 kwi 2018, o 23:15 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2017, o 01:45
Posty: 239
Pochwały: 1
Model: V40
Silnik: 1.9 T4 B4194T
moc: 200KM / 147kW
Rocznik: 1997
wiek: 20
Skąd jesteś?: Lublin
imię: Andrzej
Coś jest wg mnie ewidentnie nie tak, bo na każdej stacji słychać takie pływanie - głównie ja to słyszę, bo każdy jadący ze mną „ale weź się uspokój, o co ci chodzi”, no ale sorry, mam słuch dość muzyczny ;p
W każdym razie celowo sprawdzałem i na 655 i na 805, jest dokładnie to samo. Spróbuje włożyć jakieś aftermarketowe 1din jeszcze, żeby zobaczyć o co kaman


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO