[s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Wszelkie problemy z mechaniką
Regulamin forum
1. Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać podając model, rocznik i silnik używając nawiasów.
Przykład: [V40 T4 99r] montaż MBC
Awatar użytkownika
szajba.
Volvo Fan
Posty: 2117
Rejestracja: 9 sie 2017, o 02:36
Model: S40
Silnik: 2.0T
moc: 160km
Rocznik: 99
wiek: 22
Skąd jesteś?: Boleszkowice
imię: Piotr

Re: [s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Post autor: szajba. » 28 mar 2019, o 11:18

Jak nie to, to będziemy szukać dalej, ale wtedy lepiej już się wyposażyć musisz w manometr
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Yaro
Moderator
Posty: 8170
Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:59
Model: C30/XC70
Silnik: D4164T/D5244T
moc: 109/163
Rocznik: 2006
wiek: 38
Skąd jesteś?: Nowa_Pogorzel
imię: Piotrek

Re: [s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Post autor: Yaro » 28 mar 2019, o 14:16

szymonuni a sprawdzałeś czy prąd dochodzi do pompy?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MarioN
Debeściak
Posty: 121
Rejestracja: 16 lis 2018, o 12:31
Model: V40
Silnik: D4192T3
moc: 116 KM
Rocznik: 2003
Skąd jesteś?: Swietokrzyskie
imię: Mariusz

Re: [s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Post autor: MarioN » 29 mar 2019, o 08:21

Jak wyjąłeś pompę, to na krótko sprawdź, czy działa.

Awatar użytkownika
szymonuni
Debeściak
Posty: 277
Rejestracja: 22 lis 2016, o 17:50
Model: v40
Silnik: 1.8 - B4184S2
moc: 122KM
Rocznik: 2004
wiek: 32
Skąd jesteś?: Sopot
imię: Szymon
Kontakt:

Re: [s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Post autor: szymonuni » 29 mar 2019, o 11:38

sprawdziłem wtyczke i prąd jest, sprawdzałem multimetrem, pompy na krótko nie sprawdzałem

Awatar użytkownika
MarioN
Debeściak
Posty: 121
Rejestracja: 16 lis 2018, o 12:31
Model: V40
Silnik: D4192T3
moc: 116 KM
Rocznik: 2003
Skąd jesteś?: Swietokrzyskie
imię: Mariusz

Re: [s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Post autor: MarioN » 29 mar 2019, o 12:03

Miałem podobne objawy, tyle że w innym samochodzie. Okazało się, że wąż przy pompie sparciał i miał nieszczelność. Pompa nie mogła wytworzyć ciśnienia, bo część paliwa uciekała z powrotem do baku.
Ale wcześniej sprawdziłbym pompę na krótko, czy w ogóle żyje.

Awatar użytkownika
szymonuni
Debeściak
Posty: 277
Rejestracja: 22 lis 2016, o 17:50
Model: v40
Silnik: 1.8 - B4184S2
moc: 122KM
Rocznik: 2004
wiek: 32
Skąd jesteś?: Sopot
imię: Szymon
Kontakt:

Re: [s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Post autor: szymonuni » 1 kwie 2019, o 15:05

Teraz to jest zagwostka. Prąd na wtyczce sprawdzony i jest, nowy wkład zamontowany i..... dalej nie działa. Oddałem do elektryka który ma się bawić ale pompy dalej nie słychać :lubudubu . Próbowałem odpalić awaryjnie na gazie i auto tak jak by starało się odpalić ale też nic z tego. Jak myślicie ??

Awatar użytkownika
szajba.
Volvo Fan
Posty: 2117
Rejestracja: 9 sie 2017, o 02:36
Model: S40
Silnik: 2.0T
moc: 160km
Rocznik: 99
wiek: 22
Skąd jesteś?: Boleszkowice
imię: Piotr

Re: [s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Post autor: szajba. » 1 kwie 2019, o 15:26

Jak wygląda prąd na wtyczce ? Stale 5v czy na kilka sekund tylko po zapłonie 12v ? Na krótko pompa działa ? Po zapłonie słyszysz że pracuje ?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
szymonuni
Debeściak
Posty: 277
Rejestracja: 22 lis 2016, o 17:50
Model: v40
Silnik: 1.8 - B4184S2
moc: 122KM
Rocznik: 2004
wiek: 32
Skąd jesteś?: Sopot
imię: Szymon
Kontakt:

Re: [s40 1.8 122KM] Ciężko odpala.

Post autor: szymonuni » 1 kwie 2019, o 17:55

OK problem rozwiązany i auto powróciło do żywych. Problem leżał we wtyczce która była zepsuta, jak twierdzi elektryk trzeba było ją wymienić bo coś nie trybiła odpowiednio. Prąd był i on sam sprawdzał, po wymianie wtyczki pompa i auto ożyło. Stara pompa najprawdopodobniej się spaliła bo nie działa, sprawdzaliśmy na krótko. Jak na razie po wymianie regulatora ciśnienia odpala normalnie, zobaczymy z czasem czy nie powróci ciężkie odpalanie. Dziękuję za pomoc i podsyłanie możliwych usterek.

ODPOWIEDZ