Teraz jest 21 wrz 2018, o 14:28

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


1. Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać podając model, rocznik i silnik używając nawiasów.
Przykład: [V40 T4 99r] montaż MBC



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2018, o 15:20 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2015, o 21:22
Posty: 7
Model: V40
Silnik: 1.9 DI
moc: 115 KM
Rocznik: 2001
wiek: 0
Skąd jesteś?: Lubin
imię: Tomek
Witam
W aucie była wymieniona turbina i wszystko latało jak należy. Od pewnego czasu auto jest zamulone a przyspieszenie pełne osiąga dopiero po przekroczeniu 3tys obr. Nic tam nie kopci , silnik ładnie pracuje,turbina swista od ok 1700obr . Zauważyłem jedną rzecz. Ten taki elektrozawór podciśnienia nie podnosi gruszki od turbiny. Po odpięciu rurki nie ma żadnego ssania. Pomyślałem, że to może być przyczyna. Zdjąłem ten zaworek, podłączyłem przewodami pod 12V i zero reakcji, nic nie stuknęło . Podjechałem na szrot bo mieli rozwaloną v40 i zdemontowałem ten zaróe, założyłem do swojego i... to samo. Czy ktoś miał coś podobnego? Gdzie może leżeć przyczyna?
P.S. Dodam, że na wtyczce dochodzącej do elektrozaworu jest napięcie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 kwi 2018, o 16:44 
Offline
wizytator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2014, o 13:04
Posty: 21
Model: V40
Silnik: D4192T3
moc: 116 KM
Rocznik: 2004
wiek: 40
Skąd jesteś?: Polska
imię: Stefan
Jeżeli auto słabło stopniowo to albo EGR albo kat do sprawdzenia. Na temat czyszczenia egr jest sporo postów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2018, o 04:08 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2015, o 21:22
Posty: 7
Model: V40
Silnik: 1.9 DI
moc: 115 KM
Rocznik: 2001
wiek: 0
Skąd jesteś?: Lubin
imię: Tomek
Dzisiaj wlasnie zasuwam na garaz i bede grzebal. Ale zastanawia mnie dlaczego nie daje mi tego podcisnienia. Czy to tez egr tym steruje?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2018, o 20:28 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2015, o 21:22
Posty: 7
Model: V40
Silnik: 1.9 DI
moc: 115 KM
Rocznik: 2001
wiek: 0
Skąd jesteś?: Lubin
imię: Tomek
EGR wyczysZczony. Nie byl zapchany. Brak podcisnienia. W ogole nie ma podcisnienia i nie podnosi sztangi na turbo. Jak odepne wezyk od elektrozaworu i zassie to sztanga sie podnosi bez problemu. Czy to ten zaworek wytwarza podcisnienie? Brak mi pomuslow a nie moge nic znalezc nigdzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2018, o 12:03 
Offline
wizytator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2014, o 13:04
Posty: 21
Model: V40
Silnik: D4192T3
moc: 116 KM
Rocznik: 2004
wiek: 40
Skąd jesteś?: Polska
imię: Stefan
W naszych silnikach turbina sterowana jest podciśnieniem którym steruje elektrozawór, a nim steruje komputer na podstawie odczytów z czujnika doładowana podpiętego pod kolektor dolotowy przy intercoolerze. Czy jest podciśnienie na wężyku dochodzącym do zaworu ? Sama podmiana ze szrotu nie daje pewności że ten drugi był sprawny. Najlepiej byłoby skorzystać z zaworu pochodzącego z silnika który pracuje poprawnie. Mozna też spróbować wyczyszcić czujnik doładowania np. benzyną ekstrakcyjną.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2018, o 00:20 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2015, o 21:22
Posty: 7
Model: V40
Silnik: 1.9 DI
moc: 115 KM
Rocznik: 2001
wiek: 0
Skąd jesteś?: Lubin
imię: Tomek
Witam
Z żadnej strony na tym zaworku nie ma podcisnienia. Nie wiem, czy zdjecie sie zaladuje, ale tam do tej pompy (chyba vacum jak sie nie myle) jest podlaczony wezyk. Samo wyjscie jest fabrycznie zaslepione. Zrobiłem otworek i pompa mi zasysa powietrze, auto dostało kopa jakiego jeszcze nie miało. No ale to nie jest rozwiazanie, poniewaz cos pominąłem i boje sie, ze na dluzsza mete to nie pociagnie. Zastanawiam sie jeszcze.....a moze to czujnik doladowania turbiny siadl i nie daje zadnego sygnalu do komputera? Nie wiem już. Brak mi pomysłów.


https://drive.google.com/open?id=1_4W2X ... 4TO46TeKJP


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 kwi 2018, o 05:54 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2015, o 21:22
Posty: 7
Model: V40
Silnik: 1.9 DI
moc: 115 KM
Rocznik: 2001
wiek: 0
Skąd jesteś?: Lubin
imię: Tomek
A czy moge miec do kogos prośbę? Chodzi o sprawdzenie tego elektrozaworka. Czy ktos moglby u siebie sprawdzic , od czego do tego elektrozaworka przychodzi podcisnienie? Tam sa 3 wejscia na wężyk. Jedno z prawej strony i 2 z lewej. Pomoze ktos?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 kwi 2018, o 14:19 
Offline
wizytator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2014, o 13:04
Posty: 21
Model: V40
Silnik: D4192T3
moc: 116 KM
Rocznik: 2004
wiek: 40
Skąd jesteś?: Polska
imię: Stefan
Zgodnie z tym co napisałem wczesniej z vacu musi wychodzić podciśnienie po uruchomieniu silnika. Jak podciśnienie ma sterować kierownicą turbo skoro na zaworku nie ma medium w postaci podciśnienia. Jeżeli chcesz się upewnić że ten układ jest powrawny, rozgrzej silnik i pogazuj, jesli pracuje (wysuwa się lub chowa) ciegno zaworu turbo to znaczy ze jest ok i zaworek pracuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 maja 2018, o 07:53 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 wrz 2017, o 07:16
Posty: 3
Model: S40
Silnik: 2.0
moc: 136
Rocznik: 2004
wiek: 0
Skąd jesteś?: Gdynia
imię: Lukasz
Jak to nie pomoże to polecam mimo wszystko sprawdzić turbinę, bo nawet jeśli jest "nowa" to nie oznacza, że nic się z nią złego nie stało. Polecam też TurboSpec, gdzie można liczyć na profesjonalną regenerację turbiny - robiłem u nich ten element 2 miesiące temu i wszystko działa jak należy. Przyczyn problemu może być jednak oczywiście dużo więcej, więc grunt to odpowiednia diagnoza.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO