[v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Wszelkie problemy z mechaniką
Regulamin forum
1. Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać podając model, rocznik i silnik używając nawiasów.
Przykład: [V40 T4 99r] montaż MBC
Awatar użytkownika
scurwy
Turysta
Posty: 6
Rejestracja: 16 lip 2016, o 12:33
Model: v40
Silnik: D4192T3
moc: 115
Rocznik: 2003
wiek: 38
Skąd jesteś?: zywiec
imię: Maciek
Lokalizacja: Żywiec

[v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: scurwy » 9 kwie 2019, o 18:47

Witam wszystkich, mój pierwszy pot na forum.
Mam problem z moją v40 z 2003 roku, przebieg 280kkm. Od jakiegoś czasu, podczas szczególnie ruszania strasznie telepie budą. Auto ustawiłem na kobyłkach aby sprawdzić czy może coś wyczuję na półośkach ale ruszając nimi nic szczególnego nie wyczułem, luz osiowy jak w każdym innym aucie. Odpaliłem auto, wrzuciłem pierwszy bieg, dodałem gazu i opór stawiają hamulcami starałem się zasymulować jakoś warunki podczas tego ruszania. W pewnym jest wyczuwalne walenie jakby coś metalowego drgało i uderzało w inny metal. Pytanie co to może być, czy przeguby zewnętrze czy co mnie jakoś bardziej przekonuje nadmierne luzy na tripodzie w przegubie wewnętrznym. Jest może jakiś proty sposób aby to sprawdzić? Nagrałem filmik z tego "eksperymentu", najlepiej słychać pod koniec za 30tą sekundą. Link do filmiku na YT: https://youtu.be/WIqodksac3M?t=30" onclick="window.open(this.href);return false;
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Awatar użytkownika
GregoR.
Volvo Fan
Posty: 5046
Rejestracja: 21 lut 2015, o 18:42
Model: S40
Silnik: D4192T2
moc: 95 KM
Rocznik: 1999
wiek: 41
Skąd jesteś?: Wasosz
imię: Grzegorz

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: GregoR. » 9 kwie 2019, o 18:54

W pierwszej kolejności sprawdź poduszki silnika i skrzyni.
Moja ESKA
Mody:EGR-Off, sprzęgło, wtryski 216, wskaźnik doładowania, turbina 1,1 bar
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
scurwy
Turysta
Posty: 6
Rejestracja: 16 lip 2016, o 12:33
Model: v40
Silnik: D4192T3
moc: 115
Rocznik: 2003
wiek: 38
Skąd jesteś?: zywiec
imię: Maciek
Lokalizacja: Żywiec

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: scurwy » 9 kwie 2019, o 19:03

Widzisz zapomniałem dodać tej informacji. Poduszki mam powymieniane. Olejowa na używkę(silnik o razu poszedł do góry), dwie dolne na Mayle, stare były pozrywane, górna na skrzyni jest cała. Przed wymianą szczególnie olejowej buda, kierownica, deska drzała mocno na wolnych obrotach, teraz tego nie ma dlatego skupiłem się na przeniesieniu napędu.

luki440
Volvo Fan
Posty: 1869
Rejestracja: 10 mar 2015, o 21:31
Model: S40,440
Silnik: D4192T3
moc: 115,90km
Rocznik: 2000
Skąd jesteś?: polska
imię: Lukasz

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: luki440 » 9 kwie 2019, o 20:02

A czujesz coś pod pedałem sprzęgła?

Wysłane z mojego LG-H320 przy użyciu Tapatalka
Była sobię V40-stka,a teraz jest S40-stka

Awatar użytkownika
scurwy
Turysta
Posty: 6
Rejestracja: 16 lip 2016, o 12:33
Model: v40
Silnik: D4192T3
moc: 115
Rocznik: 2003
wiek: 38
Skąd jesteś?: zywiec
imię: Maciek
Lokalizacja: Żywiec

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: scurwy » 9 kwie 2019, o 20:08

Bardzo delikatne pulsowanie, ale to mam od 130kkm odkąd jestem właścicielem. Drążek zmiany biegów też nieruchomy

Awatar użytkownika
GregoR.
Volvo Fan
Posty: 5046
Rejestracja: 21 lut 2015, o 18:42
Model: S40
Silnik: D4192T2
moc: 95 KM
Rocznik: 1999
wiek: 41
Skąd jesteś?: Wasosz
imię: Grzegorz

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: GregoR. » 10 kwie 2019, o 09:23

Przy sprzęgle coś grzebałeś?
Moja ESKA
Mody:EGR-Off, sprzęgło, wtryski 216, wskaźnik doładowania, turbina 1,1 bar
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
grzeg0rz
wizytator
Posty: 20
Rejestracja: 10 maja 2016, o 12:38
Model: V40
Silnik: 1.9
moc: 115KM
Rocznik: 2004
Skąd jesteś?: Torun
imię: Grzegorz

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: grzeg0rz » 10 kwie 2019, o 09:31

W polówce tak miałem jak się sprzęgło kończyło. Dobrze brało, ala przy ruszaniu szarpanie silnikiem i jakby cos miało na zębatkach zgrzytać. , chyba ze bardziej przegazowałem to było mniej odczuwalne..

Awatar użytkownika
scurwy
Turysta
Posty: 6
Rejestracja: 16 lip 2016, o 12:33
Model: v40
Silnik: D4192T3
moc: 115
Rocznik: 2003
wiek: 38
Skąd jesteś?: zywiec
imię: Maciek
Lokalizacja: Żywiec

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: scurwy » 10 kwie 2019, o 11:33

Sprzęgło + dwumas jest od nowości nie ruszane(280kkm), ja nim zrobiłem 130kkm i od początku brało na samej górze, każdy mechanik który wsiadał mówił, że dopóki nie ślizga nie ruszać. Irytujące jest to, że ten sam efekt "telepania" jestem w stanie zrobić podczas jazdy gdy gwałtownie zmieniam biegi i od razu daję więcej gazu.

Awatar użytkownika
grzeg0rz
wizytator
Posty: 20
Rejestracja: 10 maja 2016, o 12:38
Model: V40
Silnik: 1.9
moc: 115KM
Rocznik: 2004
Skąd jesteś?: Torun
imię: Grzegorz

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: grzeg0rz » 10 kwie 2019, o 11:40

U nas bierze wysoko sprzęgło i podobno bez względu na zużycie tak będzie brało. Zgaś go na luzie bez wciskania sprzęgła, zostaw otwarte drzwi żeby lepiej słyszeć - jak walnie to jednak zestaw dwumas i sprzęgło.

Awatar użytkownika
scurwy
Turysta
Posty: 6
Rejestracja: 16 lip 2016, o 12:33
Model: v40
Silnik: D4192T3
moc: 115
Rocznik: 2003
wiek: 38
Skąd jesteś?: zywiec
imię: Maciek
Lokalizacja: Żywiec

Re: [v40 D4192T3 115KM 2003r] Telepanie przy ruszaniu

Post autor: scurwy » 10 kwie 2019, o 12:31

Kolejny filmik, najpierw zmiany biegów a na końcu wyłączenie bez sprzęgła, jeżeli chodzi o wyłączanie to często szarpnie mocniej, nawet na sprzęgle wciśniętym potrafi szarpnąć. Ale znowu powtarzam że mam tak od samego początku, od początku czułem tą pulsację, czułem że trzeba więcej siły żeby wcisnąć sprzęgło i że u góry bierze, i tak samo szarpanie zdarzające się przy wyłączaniu.
https://youtu.be/mkj2P1fNwtk" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ