Teraz jest 13 lis 2018, o 17:43

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


1. Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać podając model, rocznik i silnik używając nawiasów.
Przykład: [V40 T4 99r] montaż MBC



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lip 2018, o 07:08 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 cze 2018, o 08:12
Posty: 7
Model: S40
Silnik: 1,8
moc: 115
Rocznik: 1997
wiek: 0
Skąd jesteś?: Kiezliny
imię: Marcin
Witam.
Podczas jazdy volvo traci moc po chwili ją odzyskuje .
Jest tak że jak traci na mocy to wciskam pedał gazu co nie daje zadnych efektów po chwili nagle łapie i jedzie dalej i tak bezprzerwy.
A jak na luzie chodzi na parkingu to obroty nie skaczą tylko podczas jazdy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2018, o 09:46 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 wrz 2016, o 16:57
Posty: 271
Pochwały: 2
Model: v40
Silnik: 2.0
moc: 140KM
Rocznik: 1996
wiek: 33
Skąd jesteś?: Ostojow
imię: Bartek
Ja bym sprawdził świece, kable wn i cewki na początek

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2018, o 09:49 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 wrz 2017, o 13:52
Posty: 255
Pochwały: 1
Model: V40
Silnik: 1.8 122 km
moc: 90 KW
Rocznik: 2001
wiek: 0
Skąd jesteś?: Lubelskie
imię: Krystian
Check się świeci ?

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2018, o 10:02 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 cze 2018, o 08:12
Posty: 7
Model: S40
Silnik: 1,8
moc: 115
Rocznik: 1997
wiek: 0
Skąd jesteś?: Kiezliny
imię: Marcin
jedynie co sie świeci to lambda. przewody VN sprawdzałem i świece wszystko jest ok nie są oplute olejem ani zakopcone.
Dziś wyjełem pompke paliwa z baku i strasznie zasyfione filtry są jak by w piachu czy czymś takim . Może w pompce sie powycierały łopatki do podawania paliwa albo cos w tym stylu czy też by występowały takie objawy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2018, o 10:28 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 wrz 2017, o 13:52
Posty: 255
Pochwały: 1
Model: V40
Silnik: 1.8 122 km
moc: 90 KW
Rocznik: 2001
wiek: 0
Skąd jesteś?: Lubelskie
imię: Krystian
Zmniejszona wydajność pompy to możliwe. Lecz jeśli lambda się świeci sprawdź szczelność układu wylotowego jak ma złe odczyty lambda to na pewno wpływa na moc jaką ma silnik. Wiem bo sam miałem z tym problem jak mi padły plecionki.

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2018, o 11:29 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 cze 2018, o 08:12
Posty: 7
Model: S40
Silnik: 1,8
moc: 115
Rocznik: 1997
wiek: 0
Skąd jesteś?: Kiezliny
imię: Marcin
u mnie wygląda to tak ze katalizator został wycięty juz chyba dawno temu i jak wycinali to wydaje mi sie ze uszkodzili sonde dlatego ze były momety ze sie nie zapalała a teraz sie zapala . Jakiś czas temu wczołgałem sie pod samochód i widziałem ze zaraz nad śrubą jest ulamana sonda i ciekaw jestem czy to nie to. Wymienie i jedno i drugie no i pewnie bedzie mnie czekało odkurzanie baku z syfu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2018, o 12:37 
Offline
Debeściak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 cze 2017, o 20:56
Posty: 314
Model: V40
Silnik: B4184S
moc: 85KW/115KM
Rocznik: 1999
wiek: 0
Skąd jesteś?: Szadek
imię: Radek
m@rcin napisał(a):
(...) bedzie mnie czekało odkurzanie baku z syfu.


To przede wszystkim. Wymyć pompę, wymienić filtr paliwa. Zamontować katalizator, nową sondę i musi być poprawa. Jeśli nadal nie to polecam wymianę cewek, dość często padają w tych autach


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 lip 2018, o 12:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2013, o 18:04
Posty: 5656
Pochwały: 42
Model: v40
Silnik: B4194T
moc: 200 KM
Rocznik: 1999
wiek: 23
Skąd jesteś?: Bialystok
imię: Mariusz
Tu lambda robi za checka, po prostu inny piktogramy jest. Błędy posprawdzac to podstawa. Wtedy można mówić o naprawie.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lip 2018, o 09:14 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 cze 2018, o 08:12
Posty: 7
Model: S40
Silnik: 1,8
moc: 115
Rocznik: 1997
wiek: 0
Skąd jesteś?: Kiezliny
imię: Marcin
Jestem już po naprawie.
Troszke rzeczy wyszło przy okazji co było nie tak ale ostatecznie wszysko to wywoływała sonda lambda czyli falowanie obrotów pomiedzy 400 a 600 obr oraz spory spadek mocy i szarpanie a przy okazji została wymieniona pompa paliwa już na pierwszy rzut oka filterki były zaklejone piachem albo czymś takim. I oczywiście pierwsza świeca mi sie wykręcała to wymieniłem na drugą ale zachowałem kolejność napraw aby wykluczyć błąd i ostatecznie błedem jest sonda lambda której wymiana nie zajmuje wiecej jak 5minut. Dziekuje za pomoc w zdiagnozowaniu błędu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO