Teraz jest 22 kwi 2019, o 17:21

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


1. Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać podając model, rocznik i silnik używając nawiasów.
Przykład: [V40 T4 99r] montaż MBC



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2019, o 17:32 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 mar 2019, o 15:50
Posty: 3
Model: v40
Silnik: 2.0
moc: 100KW
Rocznik: 2002
wiek: 32
Skąd jesteś?: Myslowice
imię: Kamil
Witam.
Od jakiegoś czasu tj od jesieni, walczę z czujnikiem temperatury zewnętrznej ( ten w zderzaku obok chłodnicy )

Problem zaczął się w listopadzie ubiegłego roku. Zaraz po odpaleniu temperatura na zewnątrz jaka pokazywał była prawidłowa po chwili jazdy pokazywało już (minus) -40 i tak podczas dalszej jazdy wskazywał.
Po zgaszeniu auta i ponownym rozruchu temperatura była prawidłowa już w danym dniu się nie wieszał.

Od jakiegoś miesiąca zaczął głupieć już całkiem więc zamówiłem nowy oryginalny czujnik w ASO ( 132zł )
Po zamontowaniu dzieje się dokładnie to samo.

Przejrzałem wtyczkę od czujnika (2 pinową) czy nie jest zaśniedziła, wyczyściłem ją i popsikałem sprejem (K2 kontakt)
Przewody od czujnika jak i sama wtyczka wyglądają wzorcowo, nie są nigdzie poprzecierane ani zagięte.
Dalej nie byłem w stanie prześwietlić kabli gdyż wchodzą pod chłodnice w taki duży solidny "peszel" wraz z innymi przewodami.
Sam peszel jest gruby, solidny i po całej długości wygląda wzorcowo.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogłoby być przyczyną?
Czy może deska rozdzielcza ma jakiś układ który mógłby głupiec i wyświetlać takie przekłamane wskazania temperatury?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 mar 2019, o 13:40 
Offline
wizytator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2016, o 12:38
Posty: 20
Model: V40
Silnik: 1.9
moc: 115KM
Rocznik: 2004
wiek: 0
Skąd jesteś?: Torun
imię: Grzegorz
Mam to samo co jakiś czas pokazuje -40 potem wraca do normy. podejrzewam właśnie problem gdzieś na złączce bo to się dzieje przy większej wilgotności. Dzięki za wskazanie gdzie jest czujnik obejrzę go.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 09:22 
Offline
Turysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 mar 2019, o 16:05
Posty: 10
Model: V40
Silnik: 1,9 d 115
moc: KM
Rocznik: 2004
wiek: 0
Skąd jesteś?: MRK_Wwa
imię: Tomek
Myślałem, że te -40 to od czapy, ale widzę, że nie tylko u mnie taka wartość akurat wskakuje jak ze świruje czujnik. W sumie tylko 2 razy się z tym spotkałem, chyba da się z tym żyć. Ale można spróbować go obejrzeć - przy jakiejś okazji zajrzę


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Nowości Nowości Mapa Strony Mapa Strony Index Mapy strony Index Mapy strony RSS RSS Lista kanałów Lista kanałów
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO