V50 B5244S4 swap silnika

Usterki, informacje, porady
Awatar użytkownika
Pawulonik
Model: v50
Silnik: B5244S4
moc: 170
Rocznik: 9
Skąd jesteś?: Gdansk
imię: Piotr

V50 B5244S4 swap silnika

Post autor: Pawulonik » 6 kwie 2023, o 11:29

Regulamin forum
Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać auto podając model, rocznik i silnik używając nawiasów [ ]
Format:
[V40 T4 99r] montaż MBC
[S40 B4184S 2003] Wahacze przód
[V40 all] Ogrzewanie tylnej szyby

Witajcie. Poszukując pomocy i dobrej rady znalazłem to forum liczę, że może tutaj uda mi się z waszą pomocą ukończyć to co zacząłem. Więc może od początku, noszę się z zamiarem wymiany słusznie owianego złą chwałą silnika 1.8 Pb na silnik 2.4Pb. Większość elementów wydaje mi się mam skompletowane.... No właśnie tak mi się wydaje, mianowicie jeżeli jest tutaj jakiś użytkownik pojazdy S40/V50 z takim silnikiem bardzo chętnie spotkam się celem oględzin wnętrza komory silnika. Nie mogę dojść do kompromisu z instalacją chłodzenia a rysunki techniczne, przynajmniej te odnalezione przeze mnie nie odzwierciedlają tego co chciałbym zobaczyć.
Może napiszę co udało mi się poskładać. Więc rozpocząłem od znalezienia silnika udało mi się kupić prawie kompletny, później przyjechała skrzynia biegów wiadomo sprzęgło kompletne założone nowe. Niedawno poskładałem i odbudowałem instalację elektryczną, czekam jeszcze na skrzynkę bezpieczników. I zacząłem walkę z układem chłodzenia na początek to co było oczywiste - termostat "aut" nowa chłodnica ponieważ w starym silniku 1.8 są różne wymiary. Nowe węże i teraz właśnie się zatrzymałem za silnikiem są przewody od magistrali wodnej z której wychodzą króćce i nie bardzo wiem, który gdzie ma wylądować stąd też moja prośba o spotkanie ewentualnie o zdjęcia gdzie te przewody podłączyć. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. I jak to mawiają ciąg dalszy nastąpi.

Awatar użytkownika
Lukceneus
Debeściak
Model: V40
Silnik: B4164S2 1.6
moc: 109KM 80kW
Rocznik: 2001
Skąd jesteś?: Krakow
imię: Lukasz

Re: V50 B5244S4 swap silnika

Post autor: Lukceneus » 6 kwie 2023, o 22:42

Większość rysunków technicznych i rycin masz na CatCar może tyle chociaż pomogę :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Pawulonik
Model: v50
Silnik: B5244S4
moc: 170
Rocznik: 9
Skąd jesteś?: Gdansk
imię: Piotr

Re: V50 B5244S4 swap silnika

Post autor: Pawulonik » 7 kwie 2023, o 12:16

Dziękuję za odpowiedź udało się rozwiać jedną wątpliwość. Natomiast na PW nie mogę odpowiedzieć albo oczy nie i nie widzę gdzie. :)
Na schematach jest dla mnie dość nieczytelnie rozrysowane podłączenie węży w obiegu płynu chłodzącego. No ale walczę dalej.

Zablokowany

Wróć do „Wszelkie problemy innych modeli volvo”