Witam, od niedawna stałem się posiadaczem Volvo V40. Niestety autko posiada kilka bolączek.
1. Olej w płynie chłodniczym, zrobiłem test uszczelki pod głowicą i nic nie wykazało.
2. Problem z rozruchem na ciepłym silniku.
3. Wentylator załącza się po paru minutach jazdy jak temp na wskaźniku dojdzie i wyłącz się dopiero jak auto zgasze, albo całkowicie ostygnie.
Możliwe że jest dostępne rozwiązanie na forum, ale że jestem nowym użytkownikiem to nie posiadam jeszcze uprawnień.
Problem z Volvo V40
-
- Model: V40
- Silnik: 1.8
- moc: 90
- Rocznik: 2001
- Skąd jesteś?: Bialystok
- imię: Mariusz
Re: Problem z Volvo V40
Zapomniałem dodać. Rocznik 2001, silnik 1.8 benzyna 90kw.
-
Problem nr. 3 rozwiązany, okazał się uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodniczego.
-
- Volvo Fan
- Model: Laguna 3
- Silnik: F4RT
- moc: 170
- Rocznik: 2008
- Skąd jesteś?: Siechnice
- imię: Robert
Problemz rozruchem może być powiązany z czujnikiem temperatury albo umierającym czujnikiem położenia wału. Jakby to był Diesel, obstawiał bym uszkodzoną chłodnicę oleju ale w benzyniakach chyba jej nie było w tej samej formie. Przy uszkodzonej uszczelce głowicy test nie zawsze pokaże Ci prawidłowy wynik. Działa on na przedmuchy z cylindra a nie w sytuacji kiedy ulegnie uszkodzeniu między kanałem wodnym i olejowym. Olej jest czysty?
-
Czujnik temperatury już wymieniony. Teraz zamówiłem czujnik położenia wału, w sobotę pewnie wymienię bo zlokalizowalem go. Jest chłodnica oleju, przy misie pod rozrządem. Też to obstawiam, ale troszkę szkoda oleju jak dopiero co wymieniony.