Jakie wycieraczki?
-
grajek17
- Model: v70
- Silnik: H3998N7
- moc: 70
- Rocznik: 2000
- Skąd jesteś?: Gdansk
- imię: Szymek
Re: Jakie wycieraczki?
https://motoryzacjaonline.pl/jakie-wyci ... du-wybrac/ Tu polecają Boscha, ale dla mnie to okropieństwo - tak trzeszczą, że szkoda strzępić.... Teraz jak raz na rok zmieniam wycieczarki to jest i tak dobrze. Coś polecacie na teraz oprócz Oximo bo nigdzie nie mogę dorwać? Zamienniki będą ok czy odpuścić sobie?
-
paxo
- Model: varadero
- Silnik: 1.4
- moc: 145
- Rocznik: 2006
- Skąd jesteś?: bYTOM
- imię: Bartek
Wymieniam wycieraczki w aucie i zastanawiam się, czy tylną trzeba brać z tej samej serii czy firmy co przednie. Mam konkretny model z Boscha z przodu, ale tylną łatwiej mi było znaleźć w innej wersji. To ma jakieś znaczenie, czy to tylko kwestia estetyki?
-
orlas
- Model: SV650N 2002
- Silnik: 1.6 E-Tech Full Hybr
- moc: 145
- Rocznik: 2005
- Skąd jesteś?: Chelm
- imię: Adam
W praktyce to nie ma większego znaczenia, jeśli tylko pasują pod względem długości i mocowania. Tylna wycieraczka nie pracuje tak intensywnie jak przednie, więc możesz spokojnie dobrać inny model – byle nie był najtańszy z hipermarketu. Dobrze mieć porządną gumę i odpowiednią długość ramienia. Na https://autoswiatla.pl/pl/navigation/wy ... e-155.html możesz sobie odfiltrować dokładnie tylne wycieraczki – mają naprawdę spory wybór i łatwo porównać, co pasuje. Jak chcesz, żeby wszystko wyglądało estetycznie, to oczywiście można trzymać się jednej marki, ale nie jest to konieczne.
-
TomaszK852
- Model: S40
- Silnik: B4204T5
- moc: 200
- Rocznik: 2002
- Skąd jesteś?: Warszawa
- imię: Tomasz
Ja ostatnio wymieniałem wycieraczki i dopiero wtedy zrozumiałem, jak duża jest różnica przy dobrej jakości piórach. Zamówiłem komplet na Signeda i naprawdę robią robotę, cicho pracują i dobrze zbierają wodę nawet przy większych prędkościach. Polecam! 
-
raido
- Model: V40
- Silnik: 1.9 di
- moc: 102
- Rocznik: 2003
- Skąd jesteś?: Manchester
- imię: Radek
Używałem piór wycieraczek różnych firm np. bosch, valeo, alca. Szczerze powiedziawszy, nie zauważylem większych różnic. Wszystkie były do wymiany po ok. 12 miesiącach użytkowania.