[v40 1.9 Di 102 KM] Dłużej kręci po nocy

Nie zaklasyfikowane usterki, problemy
Regulamin forum
Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać auto podając model, rocznik i silnik używając nawiasów [ ]
Format:
[V40 T4 99r] montaż MBC
[S40 B4184S 2003] Wahacze przód
[V40 all] Ogrzewanie tylnej szyby
Awatar użytkownika
majdan
Debeściak
Model: V40
Silnik: 1.9 Di
moc: 102
Rocznik: 2002
Skąd jesteś?: Tarnobrzeg
imię: Szczepan

[v40 1.9 Di 102 KM] Dłużej kręci po nocy

Post autor: majdan » 15 gru 2025, o 09:15

Na początku palił od strzała. Na rezerwie przejechałem z 20km po tym czasie już troszkę dłużej mu zeszło z paleniem ale nie bardzo. Wymieniłem wkład paliwa bo dawno nie był wymieniany a pomyślałem że to może jest tego wina. Kiedyś też miałem problem z odpaleniem po wymianie wkładu do tego stopnia że padł akumulator. Pomijam to że nowa uszczelka od pokrywy obudowy filtra była zwichrowana (filtr valeo). Założyłem starą i dalej nic. Popuszczenie wtrysków nic nie dało. Gruszką pompowałem do czasu aż zrobi się twarda ale po chwili mogłem znowu dopompować. Podniosłem pokrywę obudowy z przewodami paliwowymi i po pompowaniu gruszką paliwo normalnie podawało na filtr. Wkład cały był zanurzony w ropie. Wychodzi tak jakby pompa CR nie zaciągała paliwa. Przewód powrotny z ostatniego wtrysku co idzie do listwy CR wypiąłem żeby sprawdzić czy paliwo leci to leciało. Kręcenia robiłem krótkie po 10-15s. Obstawiałem już imobiliser lub baterie w pilocie ale na obu to samo. Dopiero przy kręceniu aż minutę zaskoczył po czym normalnie palił. Po ok 4h już nie pali od strzała a po nocy to już całkiem długo 10-15s. Czyżby paliwo się cofało? Gdzie tam jakiś zaworek? Albo poduszka powietrzna jest gdzieś. Chyba że pompa siada. Po odpaleniu obroty w normie, dochodzi do odcinki, nie falują, normalnie jedzie. Albo smok przytkany? Stary wkład był brudny od dołu do ok 1/3. Może pompa coś zassała i się podwiesza? Po włączeniu zapłonu na II zaraz przed odpaleniem słychać jak pracuje, ona wtedy zasysa paliwo? No chyba że przekaźnik świec żarowych ale wtedy by chyba kontrolka świeciła cały czas. Świece wymieniane ok 3 lata temu na Beru. Czy coś jeszcze przegapiłem?

Awatar użytkownika
Dolin83
Zaawansowany
Model: S40
Silnik: 1.9
moc: 115
Rocznik: 2002
Skąd jesteś?: SwieradowZdroj
imię: Grzegorz

Re: [v40 1.9 Di 102 KM] Dłużej kręci po nocy

Post autor: Dolin83 » 4 sty 2026, o 11:20

Rozwiązałeś problem? Próbowałes na plaka? Jak zagadała i zgaśnie to znaczy ze paliwa nie ma.. Ja bym obstawiał świece żarowe. 3 lata to dlugo...

Awatar użytkownika
raido
Model: V40
Silnik: 1.9 di
moc: 102
Rocznik: 2003
Skąd jesteś?: Manchester
imię: Radek

Re: [v40 1.9 Di 102 KM] Dłużej kręci po nocy

Post autor: raido » 12 sty 2026, o 19:17

Sprawdź czy świece żarowe są sprawne np. multimetrem

ODPOWIEDZ