Witam,
Próbowałem odpalić dzisiaj samochód po ponad tygodniu nie jeżdżenia, była niska temperatura na zewnątrz (około -7), i przez prawie 2 godziny nie odpalał. Akumulator specjalnie wyjąłem tydzień temu gdy wiedziałem że auto będzie stało, ale jak go podłączyłem, sprawdziłem że jest naładowany, przekręcam kluczyk i tylko rozrusznik chodzi a auto nie odpala. Po 30 minutach nie udanych prób, gdy nic się nie działo, zacząłem szukać problemu. Przeczytałem że problem może być z czujnikiem temperatury cieczy podłączonym do ECU, znalazłem go, odłączyłem i nie było żadnych znaczących zmian. Pomyślałem że może świece są zalane benzyną po tylu nieudanych próbach, więc odpalając wcisnąłem gaz do dechy żeby ECU odcięło dopływ paliwa, ale to również nic nie zmieniło. Podłączyłem czujnik z powrotem, i po kolejnej godzinie prób i męczenia w końcu odpalił. Bardzo się przy tym męczył, przy odpalaniu musiałem regulować gazem, trzymałem go mniej wiecej do połowy i po jakimś czasie złapał. Przejechałem kawałek, wyłączyłem silnik i poźniej odpalał już jak gdyby nigdy nic, od razu łapał.
Chciałem się spytać w czym może być problem? Akumulator nowy i naładowany, pompa paliwa działa, odłączenie czujnika temperatury nic nie zmieniło czyli jest sprawny, rozrusznik ma 4 miesiące i pracuje cały czas bez zarzutów, co może powodować taką usterkę? Co powinienem sprawdzić/wymienić?
[V40 1.8 1997] Problem z odpaleniem
Regulamin forum
Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać auto podając model, rocznik i silnik używając nawiasów [ ]
Format:
[V40 T4 99r] montaż MBC
[S40 B4184S 2003] Wahacze przód
[V40 all] Ogrzewanie tylnej szyby
Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać auto podając model, rocznik i silnik używając nawiasów [ ]
Format:
[V40 T4 99r] montaż MBC
[S40 B4184S 2003] Wahacze przód
[V40 all] Ogrzewanie tylnej szyby
-
raido
- Model: V40
- Silnik: 1.9 di
- moc: 102
- Rocznik: 2003
- Skąd jesteś?: Manchester
- imię: Radek
Re: [V40 1.8 1997] Problem z odpaleniem
Cześć,
spróbuj na początek sprawdzić najprostsze rzeczy, takie jak przewody zapłowe, świece, cewki, filtr paliwa itp. Jak masz dostęp do kompa, to zobacz jakie się błędy zapisały.
Powodzenia!
spróbuj na początek sprawdzić najprostsze rzeczy, takie jak przewody zapłowe, świece, cewki, filtr paliwa itp. Jak masz dostęp do kompa, to zobacz jakie się błędy zapisały.
Powodzenia!
-
DARO35
- Debeściak
- Model: v40
- Silnik: 1,8
- moc: 115
- Rocznik: 1999
- Skąd jesteś?: Polska
- imię: daro
Re: [V40 1.8 1997] Problem z odpaleniem
Mam kilka pytań do ciebie? 1. Jaki to silnik Volvo czy Mitsubishi? 2. Sprawdzałeś świece po tym długim kręceniu? bo jak nie sprawdzałeś to nie wciska się gazu do dechy tylko świece wykręca i ocenia czy są zalane czy suche i bezwzględnie czyści się świece z nagaru (nawet jak są suche). 3. Kiedy wymieniałeś filtr paliwa? (pamiętaj że teraz jest paliwo e 10 czyli z większą ilościa etanolu czyli bardziej chłonie wodę z powietrza a ta bardzo chętnie powoduje wtrącanie się kryształków lodu w filtrze jak jest duży mróz (im starszy filtr tym bardziej to możliwe). Ja u siebie na zimę obligatoryjnie do 40 litrów 95 e 10 dolewam 20 litrów 98 (tak wiem niektórzy powiedzą że to paliwo nie jest dedykowane że spalanie stukowe itp. ale akurat 98 ma tylko do 5 procent etanolu i u mnie nie mam problemów a aku mam 3 letni i go nie wyjmuje a auto palone raz na 2 tygodnie)
4.kiedy wymieniałeś przewody zapłonowe i świece? bo to też bardzo ważne (wystarczy że gdzieś będziesz miał przebicie i loteria będzie wtedy czy najpierw zapali silnik czy najpierw się zaleje). Zacznij od tego a później pomyślimy co dalej.Pozdrawiam
4.kiedy wymieniałeś przewody zapłonowe i świece? bo to też bardzo ważne (wystarczy że gdzieś będziesz miał przebicie i loteria będzie wtedy czy najpierw zapali silnik czy najpierw się zaleje). Zacznij od tego a później pomyślimy co dalej.Pozdrawiam