Cześć,
pan mechanik stwierdził że dwumasa do wymiany. Ale że to koszt spory to postanowiliśmy przyoszczędzić i wstawić koło jednomasowe. I nawet znalazł w okolicy ze stacji demontażu: koło z dociskiem tylko że tarcza się już nie nadaje.
I tu się okazuje że na tym może być koniec, bo taka tarcza nie jest do dostania, to znaczy taka żeby pasowała do mojej skrzyni M56 która ma na wałku/wypuście 20 zębów, 228 mm średnicy i sprężyny.
Moje pytania, jak namierzyć numer OE takiej tarczy i czy takie istnieją, ktoś z Was robił coś takiego?
Wyczytałem że te skrzynie w przedlifcie szły bez dwumasy i im to bez różnicy. Ale jak szukałem na stronie internetowa podróbka VIDA to przed 2000 rokiem z silnikami B4204S takiej skrzyni nie pokazuje
[V40 2000 B4204S2 M56] Zastąpienie koła dwumasowego jednomasowym
Regulamin forum
Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać auto podając model, rocznik i silnik używając nawiasów [ ]
Format:
[V40 T4 99r] montaż MBC
[S40 B4184S 2003] Wahacze przód
[V40 all] Ogrzewanie tylnej szyby
Zakładając nowy temat proszę dokładnie opisać auto podając model, rocznik i silnik używając nawiasów [ ]
Format:
[V40 T4 99r] montaż MBC
[S40 B4184S 2003] Wahacze przód
[V40 all] Ogrzewanie tylnej szyby
-
Dolin83
- Zaawansowany
- Model: S40
- Silnik: 1.9
- moc: 115
- Rocznik: 2002
- Skąd jesteś?: SwieradowZdroj
- imię: Grzegorz
Re: [V40 2000 B4204S2 M56] Zastąpienie koła dwumasowego jednomasowym
No jestem ciekaw jak się temat rozwinie. W poprzednim swoim S40 (1.9) jak mi padła dwumasa mocno korciło mnie żeby spróbować wstawić zwykle sprzęgło bo we wcześniejszych rocznikach takie było wysadzane. Ale nie miałem czasu na eksperymenty i wsadziłem dwumase. Teraz w aktualnym którym jeżdżę powoli dwumasa się odzywa. I zastanawiam się czy rozpruwać pierwsze Volvo i wyciągać dwumase która ma z 10 tys najechane czy może spróbować ze zwykłym sprzęgłem...
-
Piotr89
- Debeściak
- Model: V40
- Silnik: D4192T2
- moc: 95
- Rocznik: 1999
- Skąd jesteś?: Gdansk
- imię: Piotr
masz zjechaną tarcze to może daj do obicia samą okładzinę. kiedyś tak zrobiłem w mojej v-ce i ponad 100 tyś tak zrobiłem aż auto poszło na żyletki

-
Robbie 70
- Debeściak
- Silnik: B4184S2
- moc: 122 KM
- Rocznik: 2004
- Skąd jesteś?: Rybnik
- imię: Pawel
Musisz już na etapie wyboru wersji samochodu określić rocznik, silnik i jest też listbox PRZENOSZENIE. I tam wybrać M56.KrystianK pisze: ↑20 maja 2026, o 22:48Cześć,
pan mechanik stwierdził że dwumasa do wymiany. Ale że to koszt spory to postanowiliśmy przyoszczędzić i wstawić koło jednomasowe. I nawet znalazł w okolicy ze stacji demontażu: koło z dociskiem tylko że tarcza się już nie nadaje.
I tu się okazuje że na tym może być koniec, bo taka tarcza nie jest do dostania, to znaczy taka żeby pasowała do mojej skrzyni M56 która ma na wałku/wypuście 20 zębów, 228 mm średnicy i sprężyny.
Moje pytania, jak namierzyć numer OE takiej tarczy i czy takie istnieją, ktoś z Was robił coś takiego?
Wyczytałem że te skrzynie w przedlifcie szły bez dwumasy i im to bez różnicy. Ale jak szukałem na stronie internetowa podróbka VIDA to przed 2000 rokiem z silnikami B4204S takiej skrzyni nie pokazuje
Wtedy Ci pokaże dane dla tej skrzyni.

proszę bardzo
Dałem link do zdjęcia bo nie wiem o co chodzi z tym wstawianiem zdjęć z IMGUR'a. Robię jak kiedyś tzn. wstawiam copylink między tagi IMG ale nie działa.
Edit:
Dziękuję Szanownej Administracji za pomoc i oświecenie. Czyli jednak trzeba coś edytować w copylinku z IMGUR'a
-
KrystianK
- Silnik: 2,0
- moc: 100 kW
- Rocznik: 2000
- Skąd jesteś?: Rzeszow
- imię: Kris
Wiem, że mogę podać te dane i mi pokaże info dla mojej konfiguracji , tylko że jest to jedna jedyna konfiguracja z tym silnikiem i tą skrzynią, połączonych za pośrednictwem koła dwumasowego i sztywnej tarczy.
Ale nawet wyszukiwanie tarczy po numerze 8689969 podanym na stronie, daje wyniki tarcz z 23 zębami.
Jak na catcar nie uzupełnię silnika tylko samą skrzynię i rocznik to pokarze mi to, więcej silników ale uturbione, nie sprawdzałem, ale zakładam że wszystkie z dwumasą.
Co do tarczy z zestawu ze złomu, problemem nie są okładziny, tylko luzy wewnętrznego elementu, poprzeczne i skrętne. Po prostu grzechotka.
Tak więc obecnie oczekuję na zamontowanie nowego koła dwumasowego.
A jeszcze jedno pytanie. Na zdjęciu koło dwumasowe na górze i jednomasowe na dole przyłożone razem zębami wieńca.
I są zęby dla czujnika położenia wału, ale inne. Na górze duża przerwa, a na dole ząb i przerwa, na szerokości przerwy na górze.
Czy taka różnica mogłaby powodować potem jakieś błędy sterowania?